21 listopada 2021Brak komentarzy

H Hotel

Klient: Port Hotel / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 3000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Piotr Lasek

Opis: Projekt obejmuje budowę zwartego 5-kondygnacyjnego budynku. Część główna składa się z hotelu z częścią gastronomiczną oraz centrum konferencyjnego.

Ze względu na ograniczenia wynikające z warunków zabudowy i oświetlenia zdecydowaliśmy się podzielić kubaturę na dwie części. Na parterze i pierwszym piętrze znajdują się sale konferencyjne z restauracjami i pracowniami, a nad nimi pomieszczenia biurowe. Do części konferencyjnej i biurowej prowadzą niezależne wejścia.

W południowej części parteru znajduje się kawiarnia otwarta na teren ogrodu.

Po dobudowaniu głównego wejścia do budynku ostateczny kształt bardzo mocno przypominał literę H, symbol w kodzie urbanistycznym miasta, opisujący funkcję tego budynku H jako Hotelu. Bryła budynku jest jak litera H.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Recepcja Pańska – Prosta

Inwestor: Acciona Nieruchomości / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 500m2

Architekt: Ireneusz Asman

Współpraca: Estudio Lamela

Opis: Aranżacja przestrzeni to geometryczna gra pomiędzy pięcioma elementami: istniejącymi filarami, recepcją, fontanną, doniczkami i ławką. Każda z nich jest osobną wyspą na planie kwadratu. Wszystkie razem tworzą abstrakcyjną kompozycję, zarówno w rzucie jak i w widoku perspektywicznym. Położenie dodawanych elementów nie jest przypadkowe - każdy kwadrat ma kształt i położenie jednego z istniejących świetlików. Funkcja jest zgodna ze strukturą: otwarcie = forma.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Toalety na autostradzie

Klient: GDDKiA + Budimex SA / lokalizacja: Warszawa - Lublin / pow. użytkowa: 250 m2 każdy

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

We współpracy z: Darią Dybciak

Opis: Wybudowane na trasie drogi ekspresowej S17 pawilony toalet publicznych zostały zaprojektowane jako proste formy wolnostojące, dostępne z dwóch stron dla obu płci.

Najważniejszym elementem w tego typu nowoczesnych budynkach usługowych są czytelne, widoczne wejścia. Powstały one poprzez odcięcie narożników od podstawowego sześciennego kształtu.

Żywy pomarańczowy kolor wejścia, podkreśla formę w czarnej bryle.


Zobacz projekt

17 listopada 2021Brak komentarzy

Kindergarten No.40

Klient: Kindergarten Association / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 2200m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

we współpracy z: Aleksandra Falęcka, Barbara Doroszuk 

Opis: Rozważaliśmy przedszkole, jako miejsce, w którym dzieci po raz pierwszy spotykają i starają się zrozumieć architekturę. Postanowiliśmy potraktować każdy element architektoniczny w projekcie jako metaforę pojedynczego klocka: sam budynek, funkcjonalna szopa w pobliżu, ławki, huśtawki, lampy, pagórki trawiaste, gdzie dzieci się bawią. Przebudowana została bryła budynku – powiększono każde z istniejących skrzydeł, aby stworzyć bardziej obszerny i czytelny układ funkcjonalny, a także podkreślić charakterystyczny układ kondygnacji w kształcie krzyża. Na parterze toczy się gra wzorów – korzystając z różnych aranżacji prostych betonowych płytek chodnikowych, stworzyliśmy patchwork tekstur, który wyznacza strefę spacerową i parkingową.


Zobacz projekt