21 listopada 2021Brak komentarzy

Domy leśne

Klient: prywatny / lokalizacja:k/Warszawy / powierzchnia użytkowa: 80 m2 x 6 budynków

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Piotr Owiecki

Opis: Zadaniem naszego klienta było zaprojektowanie domów w ośrodku medytacyjnym do wykorzystania przez cały rok.

Ośrodek medytacyjny pozwala na ucieczkę od miasta, na łonie natury, zapewnia spokój i pozwala odzyskać koncentrację.

Aby to uwydatnić, domy miały być wykonane z materiałów naturalnych, z jak najmniejszą ingerencją w otoczenie. 

Podjęliśmy decyzję, że żadne drzewo nie zostanie wycięte - w tym celu lokalizacja zespołu domów opierała się na wyselekcjonowaniu kilku polan w lesie; Największą wartość terenu stanowią istniejące sosny. Pomiędzy tymi dwoma czynnikami została lokalizacja domów ustalona, które w sposób organiczny i naturalny wpisują się i harmonizują z otoczeniem - lasem.

Przybywający do domów goście (poszukujący odosobnienia) znaleźli się w jak najbardziej naturalnym otoczeniu, pozwalając zatopić się w lesie, w domu.

Konstrukcja budynku została pomyślana jako drewniana konstrukcja szkieletowa z wypełnieniem z bali słomy. Wnętrza tynkowane naturalnym tynkiem glinianym, a na zewnątrz kryte trzciną.

Dzięki zaprojektowanemu kształtowi przegród zewnętrznych budynku naturalny bilans wilgoci zapewnionow budynkach, a także elewację niewymagającą czyszczenia i w sposób naturalny reagującą na warunki panujące w lesie podczas zmieniających się pór roku.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Amfiteatr RyN

Inwestor: Miasto Ryn / lokalizacja: Ryn / pow. użytkowa: 10 000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Magdalena Pasternak, Magdalena Szarlej

Opis: Wokół pięknego jeziora miejskiego w Rynie powstała malownicza ścieżka spacerowa. Jako rozszerzenie tego obszaru dodaliśmy nowe funkcje, takie jak amfiteatr, park zabaw i plaża.

Nowa ścieżka obejmuje nowe funkcje, pozostając jednocześnie ciągłą. Istnieje możliwość dalszego dodawania nowych obszarów do nowo wybudowanej ścieżki.

Ścieżka powiększa się obok amfiteatru, tworząc plac wejściowy. Amfiteatr jest osłonięty murowanym umocnieniem, co jest powszechne w okolicy.

Istniejący stok średniowiecznej winiarni Zakonu Krzyżackiego został odtworzony w formie amfiteatru. Otaczają go istniejące drzewa, które w naturalny sposób kształtują mury miejskie.

Cel osiągnięty w tym projekcie zależał od minimalnej ingerencji w istniejący krajobraz przy jednoczesnym podkreśleniu jego cech przyrodniczych.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Willa na stoku

Klient: prywatny / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 350 m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca z: Daria Dybciak

Opis: Jest to modernizacja i rozbudowa istniejącej willi miejskiej zlokalizowanej w prestiżowej lokalizacji w Warszawie, na zboczu Starego Miasta.

Dom położony jest na zboczu od strony Wisły. Istniejący dom został rozbudowany w taki sposób, aby otwierał się na otaczającą przestrzeń i rzekę.

Dom wychodzi na ogród, a następnie na rzekę. Jednocześnie zachowano stary zarys budynku, dodano nowe elementy,

nie zatarły dotychczasowego kształtu budynku - nowe tarasy powiększyły budynek zachowując historyczny kształt pierwotnej kamienicy.

Nową i historyczną część połączył jeden materiał i ten sam kolor, elegancko wyróżniony fakturą.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Scena RyN

Inwestor: Miasto Ryn / lokalizacja: Ryn / pow. użytkowa: 2000 m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Aleksandra Falęcka, Barbara Doroszuk

Opis: Ryn to niezwykle malownicza wieś położona nad mazurskimi jeziorami, na północy Polski. Projekt skupia się na uchwyceniu piękna otoczenia, a także na żartobliwym przedstawieniu nazwy miasta. Wolnostojące litery – r, y – umieszczone są w sąsiedztwie istniejącego amfiteatru na wolnym powietrzu, a ostatnia – n – tworzy baldachim nad sceną, jednocześnie kadrując krajobraz z tyłu i przenosząc go na scenę w formie żywej scenografii. Wszystkie litery odlane są w czerwonym betonie, nawiązującym do kolorystyki lokalnej ceglanej architektury.

21 listopada 2021Brak komentarzy

max GLA

Klient: Polski Holding Nieruchomości SA / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 4000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Piotr Lasek

Opis: Głównym celem projektu było osiągnięcie maksymalne, ale racjonalne wykorzystanie działki z zachowaniem miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Elewacja budynku została przesunięta na 4 metrową granicę działki na dłuższych bokach, co umożliwia wykonanie dwóch rozbudowanych przeszklonych elewacji. Parter zapewnia usługi komercyjne oraz niezależne wejście na wyższe kondygnacje. Górne kondygnacje służą jako powierzchnie biurowe – każda składa się z ogólnodostępnego trzonu – klatki schodowej, windy, toalet – oraz otaczających ją powierzchni biurowych.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

H Hotel

Klient: Port Hotel / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 3000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Piotr Lasek

Opis: Projekt obejmuje budowę zwartego 5-kondygnacyjnego budynku. Część główna składa się z hotelu z częścią gastronomiczną oraz centrum konferencyjnego.

Ze względu na ograniczenia wynikające z warunków zabudowy i oświetlenia zdecydowaliśmy się podzielić kubaturę na dwie części. Na parterze i pierwszym piętrze znajdują się sale konferencyjne z restauracjami i pracowniami, a nad nimi pomieszczenia biurowe. Do części konferencyjnej i biurowej prowadzą niezależne wejścia.

W południowej części parteru znajduje się kawiarnia otwarta na teren ogrodu.

Po dobudowaniu głównego wejścia do budynku ostateczny kształt bardzo mocno przypominał literę H, symbol w kodzie urbanistycznym miasta, opisujący funkcję tego budynku H jako Hotelu. Bryła budynku jest jak litera H.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Abramowskiego

Inwestor: Ancor Development / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 4000 m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny 

Opis: Apartamentowiec - projekt budynku wielorodzinnego przy ul. Abramowskiego to elegancki budynek z ośmioma kondygnacjami mieszkalnymi i dwoma poziomami garażu podziemnego.

Jest to apartamentowiec o wysokim standardzie. Bryła budynku otwiera się na słońce. Dzięki dużym przeszkleniom mieszkania mają bardzo dobre warunki doświetlenia w każdym pomieszczeniu.

Na elewacjach widoczna jest struktura budynku, tworząca prosty, elegancki wzór.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Pacman

Klient: prywatny / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 50 m2

Architekt: Ireneusz Asman

Współpraca: Karolina Pruchniewska

Opis: Nazwa projektu – Pacman – nawiązuje do popularnej, prostej gry komputerowej, w której głównym bohaterem jest stwór pożerający wszystko, co napotka na swojej drodze. Pomysł wykorzystany w mieszkaniu jako czarny element meblowy, który podobnie jak Pacman „zjada” wszystkie meble. Jego apetyt rośnie, gdy pożera artykuły gospodarstwa domowego, telewizor i wannę. Tłem dla tego jedynego mebla jest po prostu jasna, przejrzysta powierzchnia. Podłogę wykończono kolorowym betonem, takim samym we wszystkich pomieszczeniach, wydobywającym spójność przestrzeni.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

C’

Klient: Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN (Polska Akademia Nauk) / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 3 500 m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Karolina Cegiełkowska (koncepcja)

Nagrody: I nagroda w konkursie

Opis: Projekt powstał jako praca konkursowa na projekt architektoniczny budynku C PRIM - rozbudowy Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN w Warszawie.

Główny nacisk położono na jak najlepsze wpisanie się w istniejącą tkankę miejską, z uwzględnieniem różnych warstw: układu istniejących nieruchomości, powiązań funkcjonalnych z sąsiednim budynkiem C, istniejących ciągów komunikacyjnych dla pieszych i pojazdów. Budynek jest umiejscowiony i zorientowany w sposób, który zamyka i wypełnia układ, a jednocześnie organizacja funkcjonalna pozwala nowej strukturze działać niezależnie. Prosta i przejrzysta elewacja pozioma wpisuje się w podziały otaczającej zabudowy.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Ford Body Service

Klient: Ford / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 3000m2

Architekt: Ireneusz Asman, Marek Olędzki

Opis: Główną ideą projektową było wzbogacenie typowego wielousługowego budynku warsztatowego o powierzchnie biurowe i socjalne, zaaranżowane w sposób umożliwiający obserwowanie ciągłego procesu obsługi samochodu. Liczne boksy biurowe zostały umieszczone na różnych poziomach, zapewniając widok na otwarte przestrzenie. W ten sposób zarówno pracownicy, jak i klienci odwiedzający biura mają możliwość wglądu w życie warsztatu.


Zobacz projekt