21 listopada 2021Brak komentarzy

max GLA

Klient: Polski Holding Nieruchomości SA / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 4000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Piotr Lasek

Opis: Głównym celem projektu było osiągnięcie maksymalne, ale racjonalne wykorzystanie działki z zachowaniem miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Elewacja budynku została przesunięta na 4 metrową granicę działki na dłuższych bokach, co umożliwia wykonanie dwóch rozbudowanych przeszklonych elewacji. Parter zapewnia usługi komercyjne oraz niezależne wejście na wyższe kondygnacje. Górne kondygnacje służą jako powierzchnie biurowe – każda składa się z ogólnodostępnego trzonu – klatki schodowej, windy, toalet – oraz otaczających ją powierzchni biurowych.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

C’

Klient: Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN (Polska Akademia Nauk) / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 3 500 m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Karolina Cegiełkowska (koncepcja)

Nagrody: I nagroda w konkursie

Opis: Projekt powstał jako praca konkursowa na projekt architektoniczny budynku C PRIM - rozbudowy Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN w Warszawie.

Główny nacisk położono na jak najlepsze wpisanie się w istniejącą tkankę miejską, z uwzględnieniem różnych warstw: układu istniejących nieruchomości, powiązań funkcjonalnych z sąsiednim budynkiem C, istniejących ciągów komunikacyjnych dla pieszych i pojazdów. Budynek jest umiejscowiony i zorientowany w sposób, który zamyka i wypełnia układ, a jednocześnie organizacja funkcjonalna pozwala nowej strukturze działać niezależnie. Prosta i przejrzysta elewacja pozioma wpisuje się w podziały otaczającej zabudowy.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Recepcja Pańska – Prosta

Inwestor: Acciona Nieruchomości / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 500m2

Architekt: Ireneusz Asman

Współpraca: Estudio Lamela

Opis: Aranżacja przestrzeni to geometryczna gra pomiędzy pięcioma elementami: istniejącymi filarami, recepcją, fontanną, doniczkami i ławką. Każda z nich jest osobną wyspą na planie kwadratu. Wszystkie razem tworzą abstrakcyjną kompozycję, zarówno w rzucie jak i w widoku perspektywicznym. Położenie dodawanych elementów nie jest przypadkowe - każdy kwadrat ma kształt i położenie jednego z istniejących świetlików. Funkcja jest zgodna ze strukturą: otwarcie = forma.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Praga 306 – sale wspólne

Inwestor: White Star Nieruchomości / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 500m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Barbara Doroszuk, Leila Szewczyk 

Opis: Praga 306 to zespół sześciu zrewitalizowanych budynków poprzemysłowych, obecnie udostępnianie powierzchni biurowych dla różnych firm.

Historia kompleksu rozpoczęła się w 1911 roku, kiedy bracia Borkowscy otworzyli tu fabrykę elementów oświetleniowych.

Wystrój recepcji i sal wspólnych nawiązuje bezpośrednio do tamtych czasów. Ciemne, oświetlone jedynie reflektorami przestrzenie odsłaniają

fragmenty przeszłości - stare warszawskie fotografie, obrazy wyposażenia fabrycznego i rzeczywiste elementy industrialne. Żywa pomarańczowa

informacja wizualna koresponduje z kolorem tematycznym inwestycji park biurowy Praga 306.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

CloudTeam

Klient: CloudTeam / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 1000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Aleksandra Falęcka

Opis:

W ramach kontynuacji projektowania przestrzeni biurowych w myśl fitout na Pradze 306 biura Cloudteam obrazują wkomponowywanie się instalacji technicznych w design.

Koncepcja opierała się na wyeksponowaniu kanałów i okablowania w obrębie surowej konstrukcji betonowej.

Plątanina rur wypełniających wysokie sufity podkreślała industrialny charakter i podkreślała indywidualną grafikę przestrzeni.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Wnętrze Lotniska Chopina

Klient: Lotnisko Chopina w Warszawie / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 1100m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Paweł Czaplicki

Opis: Dodatkowa przestrzeń biurowa stworzona w prostym otoczeniu była wyzwaniem, w zakresie projektu przestrzeni biurowej wpisanej z kanwy przestrzenne.

Naszym zadaniem, było takie przygotowanie projektu wnętrza usługowego, aby z wąskiego pomieszczenia, stworzyć funkcjonalne miejsce i optycznie je powiększyć.

Dzięki zastosowaniu odblaskowych powierzchni i szkła wnętrze stało się przestronne i doświetlone.


Zobacz projekt

17 listopada 2021Brak komentarzy

PIIB – Polska Izba Inżynierów Budownictwa

Klient: Polska Izba Inżynierów Budownictwa / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 2000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny, Mariusz Ścisło

Współpraca: Marek Mroziewicz, Marek Średziński, FS&P Arcus

Nagrody: I Nagroda w Konkursie 

Opis: Malowniczo położony na skraju warszawskiego bulwaru budynek kamienicy został zbudowany w latach 1914-1915 na zlecenie znanego aptekarza. Najpierw, główną funkcję pełnił jako dom z dodatkową fabryką zaopatrzenia medycznego w oficynie. W 1913 roku budynek został zakupiony przez Związek Kasy Chorych, który uruchomił tu Pracownię Protetyczną. W 1937 r. budynek został kupiony przez Skarb Państwa, aby ulokować w nim Urząd Skarbowy Dzielnicy Mokotów.

Koncepcja ulokowania Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa w starej willi wymagała dostosowania przestrzeni użytkowych pod budynek usługowy. Nowo zaprojektowany układ nie mógł wpasować się w istniejącą strukturę, dlatego głównym zadaniem, jakie sobie postawiliśmy, było znalezienie sposobu na zaprojektowanie nowo powstałem funkcji w zabytkowym, historycznym i unikatowym budynku. Przygotowaliśmy modele willi o nowej bryle, która zachowała kameralność miejsca. Aby zachować wartość historyczną, charakter minionych dni i widok z nabrzeża, nową kubaturę umieszczono w granicach starej piwnicy. Cały nowy obiekt był osłonięty w starym korycie rzeki. W ten sposób udało nam się zachować delikatny charakter wspomnień i niepowtarzalny obraz przedwojennej części miasta. Nową kubaturę wypełnia funkcja konferencyjna, która w naturalny sposób została otwarta na skarpę nasypu i znajdujący się tam ogród. Na dachu centrum konferencyjnego odrestaurowaliśmy dziedziniec połączony bramą do ulicy Kujawskiej z wejściem głównym. Na szczęście budowa całego nowego kubika w historycznej strukturze urbanistycznej miasta w ogóle nie naruszyła spokoju i ciszy otoczenia.


Zobacz projekt
 

17 listopada 2021Brak komentarzy

Kindergarten No.40

Klient: Kindergarten Association / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 2200m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

we współpracy z: Aleksandra Falęcka, Barbara Doroszuk 

Opis: Rozważaliśmy przedszkole, jako miejsce, w którym dzieci po raz pierwszy spotykają i starają się zrozumieć architekturę. Postanowiliśmy potraktować każdy element architektoniczny w projekcie jako metaforę pojedynczego klocka: sam budynek, funkcjonalna szopa w pobliżu, ławki, huśtawki, lampy, pagórki trawiaste, gdzie dzieci się bawią. Przebudowana została bryła budynku – powiększono każde z istniejących skrzydeł, aby stworzyć bardziej obszerny i czytelny układ funkcjonalny, a także podkreślić charakterystyczny układ kondygnacji w kształcie krzyża. Na parterze toczy się gra wzorów – korzystając z różnych aranżacji prostych betonowych płytek chodnikowych, stworzyliśmy patchwork tekstur, który wyznacza strefę spacerową i parkingową.


Zobacz projekt