21 listopada 2021Brak komentarzy

C’

Klient: Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN (Polska Akademia Nauk) / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 3 500 m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Karolina Cegiełkowska (koncepcja)

Nagrody: I nagroda w konkursie

Opis: Projekt powstał jako praca konkursowa na projekt architektoniczny budynku C PRIM - rozbudowy Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN w Warszawie.

Główny nacisk położono na jak najlepsze wpisanie się w istniejącą tkankę miejską, z uwzględnieniem różnych warstw: układu istniejących nieruchomości, powiązań funkcjonalnych z sąsiednim budynkiem C, istniejących ciągów komunikacyjnych dla pieszych i pojazdów. Budynek jest umiejscowiony i zorientowany w sposób, który zamyka i wypełnia układ, a jednocześnie organizacja funkcjonalna pozwala nowej strukturze działać niezależnie. Prosta i przejrzysta elewacja pozioma wpisuje się w podziały otaczającej zabudowy.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Frisco

Klient: Frisco / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 1000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Aleksandra Falęcka, Barbara Doroszuk

Opis: Pomysł na biuro Frisco powstał poprzez pielęgnowanie pierwotnej konstrukcji budynku. Jego surowy charakter został nałożony

na cel i stał się centralnym punktem nadchodzącego projektu. Dzięki wydobyciu konstrukcji - stare, ale kluczowe części budynku odzyskały

nowy blask. Wraz z drewnem i cegłą projekt obiektu biurowego, który wykorzystuje naturalne materiały.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

S17 PURIFICATION

Klient: GDDKiA + Budimex SA / lokalizacja: Warszawa - Lublin / pow. użytkowa: 2 000 m2  

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Architekci współpracownicy: Daria Dybciak, Magdalena Pasternak 

Opis:

PURIFICATION”
Otrzymaliśmy zamówienie od Zamawiającego na projekty typowych budynków usługowych, były to projekty budynków obsługi autostrad.

Kształty budynków zostały uproszczone i oczyszczone ze zbędnych elementów dekoracyjnych. W ten sposób z typowego projektu wyłoniła się czysta, oryginalna prosta forma, podkreślająca techniczny i użytkowy charakter architektury wzdłuż drogi ekspresowej S-17 Warszawa-Lublin.

Zaprojektowaliśmy budynki biurowo-socjalne oraz budynek magazynowy. 


Zobacz projekt

17 listopada 2021Brak komentarzy

PIIB – Polska Izba Inżynierów Budownictwa

Klient: Polska Izba Inżynierów Budownictwa / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 2000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny, Mariusz Ścisło

Współpraca: Marek Mroziewicz, Marek Średziński, FS&P Arcus

Nagrody: I Nagroda w Konkursie 

Opis: Malowniczo położony na skraju warszawskiego bulwaru budynek kamienicy został zbudowany w latach 1914-1915 na zlecenie znanego aptekarza. Najpierw, główną funkcję pełnił jako dom z dodatkową fabryką zaopatrzenia medycznego w oficynie. W 1913 roku budynek został zakupiony przez Związek Kasy Chorych, który uruchomił tu Pracownię Protetyczną. W 1937 r. budynek został kupiony przez Skarb Państwa, aby ulokować w nim Urząd Skarbowy Dzielnicy Mokotów.

Koncepcja ulokowania Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa w starej willi wymagała dostosowania przestrzeni użytkowych pod budynek usługowy. Nowo zaprojektowany układ nie mógł wpasować się w istniejącą strukturę, dlatego głównym zadaniem, jakie sobie postawiliśmy, było znalezienie sposobu na zaprojektowanie nowo powstałem funkcji w zabytkowym, historycznym i unikatowym budynku. Przygotowaliśmy modele willi o nowej bryle, która zachowała kameralność miejsca. Aby zachować wartość historyczną, charakter minionych dni i widok z nabrzeża, nową kubaturę umieszczono w granicach starej piwnicy. Cały nowy obiekt był osłonięty w starym korycie rzeki. W ten sposób udało nam się zachować delikatny charakter wspomnień i niepowtarzalny obraz przedwojennej części miasta. Nową kubaturę wypełnia funkcja konferencyjna, która w naturalny sposób została otwarta na skarpę nasypu i znajdujący się tam ogród. Na dachu centrum konferencyjnego odrestaurowaliśmy dziedziniec połączony bramą do ulicy Kujawskiej z wejściem głównym. Na szczęście budowa całego nowego kubika w historycznej strukturze urbanistycznej miasta w ogóle nie naruszyła spokoju i ciszy otoczenia.


Zobacz projekt