17 listopada 2021Brak komentarzy

PIIB – Polska Izba Inżynierów Budownictwa

Klient: Polska Izba Inżynierów Budownictwa / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 2000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny, Mariusz Ścisło

Współpraca: Marek Mroziewicz, Marek Średziński, FS&P Arcus

Nagrody: I Nagroda w Konkursie 

Opis: Malowniczo położony na skraju warszawskiego bulwaru budynek kamienicy został zbudowany w latach 1914-1915 na zlecenie znanego aptekarza. Najpierw, główną funkcję pełnił jako dom z dodatkową fabryką zaopatrzenia medycznego w oficynie. W 1913 roku budynek został zakupiony przez Związek Kasy Chorych, który uruchomił tu Pracownię Protetyczną. W 1937 r. budynek został kupiony przez Skarb Państwa, aby ulokować w nim Urząd Skarbowy Dzielnicy Mokotów.

Koncepcja ulokowania Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa w starej willi wymagała dostosowania przestrzeni użytkowych pod budynek usługowy. Nowo zaprojektowany układ nie mógł wpasować się w istniejącą strukturę, dlatego głównym zadaniem, jakie sobie postawiliśmy, było znalezienie sposobu na zaprojektowanie nowo powstałem funkcji w zabytkowym, historycznym i unikatowym budynku. Przygotowaliśmy modele willi o nowej bryle, która zachowała kameralność miejsca. Aby zachować wartość historyczną, charakter minionych dni i widok z nabrzeża, nową kubaturę umieszczono w granicach starej piwnicy. Cały nowy obiekt był osłonięty w starym korycie rzeki. W ten sposób udało nam się zachować delikatny charakter wspomnień i niepowtarzalny obraz przedwojennej części miasta. Nową kubaturę wypełnia funkcja konferencyjna, która w naturalny sposób została otwarta na skarpę nasypu i znajdujący się tam ogród. Na dachu centrum konferencyjnego odrestaurowaliśmy dziedziniec połączony bramą do ulicy Kujawskiej z wejściem głównym. Na szczęście budowa całego nowego kubika w historycznej strukturze urbanistycznej miasta w ogóle nie naruszyła spokoju i ciszy otoczenia.


Zobacz projekt
 

17 listopada 2021Brak komentarzy

Kindergarten No.40

Klient: Kindergarten Association / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 2200m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

we współpracy z: Aleksandra Falęcka, Barbara Doroszuk 

Opis: Rozważaliśmy przedszkole, jako miejsce, w którym dzieci po raz pierwszy spotykają i starają się zrozumieć architekturę. Postanowiliśmy potraktować każdy element architektoniczny w projekcie jako metaforę pojedynczego klocka: sam budynek, funkcjonalna szopa w pobliżu, ławki, huśtawki, lampy, pagórki trawiaste, gdzie dzieci się bawią. Przebudowana została bryła budynku – powiększono każde z istniejących skrzydeł, aby stworzyć bardziej obszerny i czytelny układ funkcjonalny, a także podkreślić charakterystyczny układ kondygnacji w kształcie krzyża. Na parterze toczy się gra wzorów – korzystając z różnych aranżacji prostych betonowych płytek chodnikowych, stworzyliśmy patchwork tekstur, który wyznacza strefę spacerową i parkingową.


Zobacz projekt