21 listopada 2021Brak komentarzy

Willa na stoku

Klient: prywatny / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 350 m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca z: Daria Dybciak

Opis: Jest to modernizacja i rozbudowa istniejącej willi miejskiej zlokalizowanej w prestiżowej lokalizacji w Warszawie, na zboczu Starego Miasta.

Dom położony jest na zboczu od strony Wisły. Istniejący dom został rozbudowany w taki sposób, aby otwierał się na otaczającą przestrzeń i rzekę.

Dom wychodzi na ogród, a następnie na rzekę. Jednocześnie zachowano stary zarys budynku, dodano nowe elementy,

nie zatarły dotychczasowego kształtu budynku - nowe tarasy powiększyły budynek zachowując historyczny kształt pierwotnej kamienicy.

Nową i historyczną część połączył jeden materiał i ten sam kolor, elegancko wyróżniony fakturą.


Zobacz projekt

17 listopada 2021Brak komentarzy

PIIB – Polska Izba Inżynierów Budownictwa

Klient: Polska Izba Inżynierów Budownictwa / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 2000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny, Mariusz Ścisło

Współpraca: Marek Mroziewicz, Marek Średziński, FS&P Arcus

Nagrody: I Nagroda w Konkursie 

Opis: Malowniczo położony na skraju warszawskiego bulwaru budynek kamienicy został zbudowany w latach 1914-1915 na zlecenie znanego aptekarza. Najpierw, główną funkcję pełnił jako dom z dodatkową fabryką zaopatrzenia medycznego w oficynie. W 1913 roku budynek został zakupiony przez Związek Kasy Chorych, który uruchomił tu Pracownię Protetyczną. W 1937 r. budynek został kupiony przez Skarb Państwa, aby ulokować w nim Urząd Skarbowy Dzielnicy Mokotów.

Koncepcja ulokowania Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa w starej willi wymagała dostosowania przestrzeni użytkowych pod budynek usługowy. Nowo zaprojektowany układ nie mógł wpasować się w istniejącą strukturę, dlatego głównym zadaniem, jakie sobie postawiliśmy, było znalezienie sposobu na zaprojektowanie nowo powstałem funkcji w zabytkowym, historycznym i unikatowym budynku. Przygotowaliśmy modele willi o nowej bryle, która zachowała kameralność miejsca. Aby zachować wartość historyczną, charakter minionych dni i widok z nabrzeża, nową kubaturę umieszczono w granicach starej piwnicy. Cały nowy obiekt był osłonięty w starym korycie rzeki. W ten sposób udało nam się zachować delikatny charakter wspomnień i niepowtarzalny obraz przedwojennej części miasta. Nową kubaturę wypełnia funkcja konferencyjna, która w naturalny sposób została otwarta na skarpę nasypu i znajdujący się tam ogród. Na dachu centrum konferencyjnego odrestaurowaliśmy dziedziniec połączony bramą do ulicy Kujawskiej z wejściem głównym. Na szczęście budowa całego nowego kubika w historycznej strukturze urbanistycznej miasta w ogóle nie naruszyła spokoju i ciszy otoczenia.


Zobacz projekt