21 listopada 2021Brak komentarzy

Willa na stoku

Klient: prywatny / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 350 m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca z: Daria Dybciak

Opis: Jest to modernizacja i rozbudowa istniejącej willi miejskiej zlokalizowanej w prestiżowej lokalizacji w Warszawie, na zboczu Starego Miasta.

Dom położony jest na zboczu od strony Wisły. Istniejący dom został rozbudowany w taki sposób, aby otwierał się na otaczającą przestrzeń i rzekę.

Dom wychodzi na ogród, a następnie na rzekę. Jednocześnie zachowano stary zarys budynku, dodano nowe elementy,

nie zatarły dotychczasowego kształtu budynku - nowe tarasy powiększyły budynek zachowując historyczny kształt pierwotnej kamienicy.

Nową i historyczną część połączył jeden materiał i ten sam kolor, elegancko wyróżniony fakturą.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Abramowskiego

Inwestor: Ancor Development / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 4000 m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny 

Opis: Apartamentowiec - projekt budynku wielorodzinnego przy ul. Abramowskiego to elegancki budynek z ośmioma kondygnacjami mieszkalnymi i dwoma poziomami garażu podziemnego.

Jest to apartamentowiec o wysokim standardzie. Bryła budynku otwiera się na słońce. Dzięki dużym przeszkleniom mieszkania mają bardzo dobre warunki doświetlenia w każdym pomieszczeniu.

Na elewacjach widoczna jest struktura budynku, tworząca prosty, elegancki wzór.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Pacman

Klient: prywatny / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 50 m2

Architekt: Ireneusz Asman

Współpraca: Karolina Pruchniewska

Opis: Nazwa projektu – Pacman – nawiązuje do popularnej, prostej gry komputerowej, w której głównym bohaterem jest stwór pożerający wszystko, co napotka na swojej drodze. Pomysł wykorzystany w mieszkaniu jako czarny element meblowy, który podobnie jak Pacman „zjada” wszystkie meble. Jego apetyt rośnie, gdy pożera artykuły gospodarstwa domowego, telewizor i wannę. Tłem dla tego jedynego mebla jest po prostu jasna, przejrzysta powierzchnia. Podłogę wykończono kolorowym betonem, takim samym we wszystkich pomieszczeniach, wydobywającym spójność przestrzeni.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Pyramid Housing

Inwestor: SAPIR / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 2100m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Paweł Czaplicki, Piotr Owiecki, Daria Dybciak, Magdalena Pasternak

Opis: Osiedle Piramidy na Saskiej Kępie to nowoczesny budynek wielorodzinny o pięciu kondygnacjach mieszkalnych wraz z podziemnym parkingiem. Jest to typowo miejska rezydencja położona na stosunkowo niewielkiej działce w gęstym otoczeniu budynków wielorodzinnych. Niezwykła forma budynku nawiązuje do kształtu piramidy będącej metaforą gęsto zabudowanego miasta.

Stale rosnące zapotrzebowanie na mieszkania w centrum miasta pomaga wypełnić strukturę miasta i jednocześnie wpływa na projekty budynków wielorodzinnych oraz ich formę. Osiągnięcie wymaganego, dobrego nasłonecznienia mieszkań w ciągu dnia, staje coraz większym wyzwaniem przy projektowaniu budynków mieszkalnych. W naszych miastach obserwujemy wzrost piramid wznoszonych nie dla władców, ale dla chęci zamieszkania w centrach miast. Czy taka forma kształtowania zabudowy mieszkaniowej ma potencjał w przyszłości architektury?

Outdoor | Zadanie: uwzględnić i maksymalnie wykorzystać możliwości wynikające z tarasowej formy budynków

Rozwiązanie: Zadanie miało na celu podkreślenie formy poprzez stworzenie dodatkowej funkcji. Projektowanie tarasów wzbogaca i poszerza przestrzeń mieszkalną od wewnątrz na zewnątrz. Z naszego punktu widzenia można go wykorzystać jako letnią przestrzeń do relaksu i odpoczynku. Poza tym zarówno sam budynek, jak i okoliczne bloki mieszkalne mają zapewnione niezbędne nasłonecznienie. 

Wnętrze | Zadanie: zaprojektować ciekawą wspólną przestrzeń budynku mieszkalnego prostymi środkami bez zbędnego wystroju, podkreślić elementy betonowej konstrukcji, które zazwyczaj są ukryte.

Rozwiązanie: Aby podkreślić konstrukcję budynku skupiliśmy się na ukazaniu cech głównej klatki schodowej. Schody stały się rzeźbą prezentowaną na białym tle, odlaną na miejscu z betonu. W swojej brutalności dopracowaliśmy ją, by była szlachetna i emanowała blaskiem oraz głębią swojej naturalności.


Zobacz projekt

17 listopada 2021Brak komentarzy

True Romance

Inwestor: Lille Metropole Communaute Urbain / lokalizacja: Lille, Francja / powierzchnia użytkowa: 8841 m2

Architekci: Ireneusz Asman, Marcin Jojko

 Nagrody: I nagroda w konkursie

Opis: Eklektyzm dzisiaj: odchodzi się od tradycyjnych składników i zasad kompozycji. Nowa przyjemność polega na łączeniu wszystkich możliwych do odnalezienia warstw i połączeń dla domu XXI wieku.

Kontekst: podane są miejsca styku dwóch struktur: systemu domów szeregowych i systemu domów jednorodzinnych.

Pomysł: połączenie zalet domów szeregowych i domów jednorodzinnych. Jedna część składa się z dwóch działek: każdy dom ma część siebie zabudowaną w sąsiednim. Sąsiad ma prawo korzystać z dachu sąsiada.

Na pierwszym piętrze działka pozostaje otwarta: luksus możliwości wybudowania własnego domu określającego dokładnie, jak będzie wyglądał, cóż poczucie niezależności! Aby osiągnąć optymalny efekt przestrzenny, poszukuje się skrajnych granic, aby stworzyć ekscytującą konfigurację przestrzeni, która w obrębie pochyłego dachu pozwala na maksymalną elastyczność. Główną bryłą willi jest eklektyzm, łączący ze sobą dwie różne działki.

Na piętrze willi stworzyliśmy otwartą przestrzeń: salon/pokój w ogrodzie, gdzie rodzina może odpocząć, pobawić się i cieszyć byciem razem.


Zobacz projekt