21 listopada 2021Brak komentarzy

Frisco

Klient: Frisco / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 1000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Aleksandra Falęcka, Barbara Doroszuk

Opis: Pomysł na biuro Frisco powstał poprzez pielęgnowanie pierwotnej konstrukcji budynku. Jego surowy charakter został nałożony

na cel i stał się centralnym punktem nadchodzącego projektu. Dzięki wydobyciu konstrukcji - stare, ale kluczowe części budynku odzyskały

nowy blask. Wraz z drewnem i cegłą projekt obiektu biurowego, który wykorzystuje naturalne materiały.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

White background

Klient: prywatny / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: -

Architekt: Ireneusz Asman

Współpraca: Katarzyna Asman

Opis: Białe tło dla kolorowego życia. Projekt wnętrza i przestrzeni mieszkania rozpościera się pomiędzy dwoma ogrodami, obejmuje wszystkie przestrzenie mieszkalne zabudowane w sposób minimalizujący zabudowę i 

ingerencję w istniejącą bryłę. Forma i kształt ukrytych mebli są spójne ze ścianami.

Jasne wnętrze odbija światło, które przepływa przez całą przestrzeń z jednego ogrodu do drugiego.

Czysta, teatralna przestrzeń jest tłem dla kolorowego życia, które budzi się i zasypia.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

Praga 306 – sale wspólne

Inwestor: White Star Nieruchomości / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 500m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Barbara Doroszuk, Leila Szewczyk 

Opis: Praga 306 to zespół sześciu zrewitalizowanych budynków poprzemysłowych, obecnie udostępnianie powierzchni biurowych dla różnych firm.

Historia kompleksu rozpoczęła się w 1911 roku, kiedy bracia Borkowscy otworzyli tu fabrykę elementów oświetleniowych.

Wystrój recepcji i sal wspólnych nawiązuje bezpośrednio do tamtych czasów. Ciemne, oświetlone jedynie reflektorami przestrzenie odsłaniają

fragmenty przeszłości - stare warszawskie fotografie, obrazy wyposażenia fabrycznego i rzeczywiste elementy industrialne. Żywa pomarańczowa

informacja wizualna koresponduje z kolorem tematycznym inwestycji park biurowy Praga 306.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

CloudTeam

Klient: CloudTeam / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 1000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Aleksandra Falęcka

Opis:

W ramach kontynuacji projektowania przestrzeni biurowych w myśl fitout na Pradze 306 biura Cloudteam obrazują wkomponowywanie się instalacji technicznych w design.

Koncepcja opierała się na wyeksponowaniu kanałów i okablowania w obrębie surowej konstrukcji betonowej.

Plątanina rur wypełniających wysokie sufity podkreślała industrialny charakter i podkreślała indywidualną grafikę przestrzeni.


Zobacz projekt

17 listopada 2021Brak komentarzy

PIIB – Polska Izba Inżynierów Budownictwa

Klient: Polska Izba Inżynierów Budownictwa / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 2000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny, Mariusz Ścisło

Współpraca: Marek Mroziewicz, Marek Średziński, FS&P Arcus

Nagrody: I Nagroda w Konkursie 

Opis: Malowniczo położony na skraju warszawskiego bulwaru budynek kamienicy został zbudowany w latach 1914-1915 na zlecenie znanego aptekarza. Najpierw, główną funkcję pełnił jako dom z dodatkową fabryką zaopatrzenia medycznego w oficynie. W 1913 roku budynek został zakupiony przez Związek Kasy Chorych, który uruchomił tu Pracownię Protetyczną. W 1937 r. budynek został kupiony przez Skarb Państwa, aby ulokować w nim Urząd Skarbowy Dzielnicy Mokotów.

Koncepcja ulokowania Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa w starej willi wymagała dostosowania przestrzeni użytkowych pod budynek usługowy. Nowo zaprojektowany układ nie mógł wpasować się w istniejącą strukturę, dlatego głównym zadaniem, jakie sobie postawiliśmy, było znalezienie sposobu na zaprojektowanie nowo powstałem funkcji w zabytkowym, historycznym i unikatowym budynku. Przygotowaliśmy modele willi o nowej bryle, która zachowała kameralność miejsca. Aby zachować wartość historyczną, charakter minionych dni i widok z nabrzeża, nową kubaturę umieszczono w granicach starej piwnicy. Cały nowy obiekt był osłonięty w starym korycie rzeki. W ten sposób udało nam się zachować delikatny charakter wspomnień i niepowtarzalny obraz przedwojennej części miasta. Nową kubaturę wypełnia funkcja konferencyjna, która w naturalny sposób została otwarta na skarpę nasypu i znajdujący się tam ogród. Na dachu centrum konferencyjnego odrestaurowaliśmy dziedziniec połączony bramą do ulicy Kujawskiej z wejściem głównym. Na szczęście budowa całego nowego kubika w historycznej strukturze urbanistycznej miasta w ogóle nie naruszyła spokoju i ciszy otoczenia.


Zobacz projekt