21 listopada 2021Brak komentarzy

Kafeteria Leśna

Projekt dotyczył modernizacji istniejącej stołówki w starym ośrodku wypoczynkowym położonym w lesie sosnowym. Pierwsza wizualna pamięć miejsca – wolnostojący pawilon otoczony zespołem wysokich drzew, w którym jedna pozioma forma została zestawiona z wieloma pionowymi elementami, posłużyła jako główna inspiracja dla projektu. Istniejąca elewacja zyskała przesuniętą warstwę drewnianych filarów, który służył jako podpora dla nowego dachu. W ten sposób w przestrzeniach wokół budynku powstały nowe otwarte i zamknięte tarasy.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

max GLA

Klient: Polski Holding Nieruchomości SA / lokalizacja: Warszawa / powierzchnia użytkowa: 4000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Piotr Lasek

Opis: Głównym celem projektu było osiągnięcie maksymalne, ale racjonalne wykorzystanie działki z zachowaniem miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Elewacja budynku została przesunięta na 4 metrową granicę działki na dłuższych bokach, co umożliwia wykonanie dwóch rozbudowanych przeszklonych elewacji. Parter zapewnia usługi komercyjne oraz niezależne wejście na wyższe kondygnacje. Górne kondygnacje służą jako powierzchnie biurowe – każda składa się z ogólnodostępnego trzonu – klatki schodowej, windy, toalet – oraz otaczających ją powierzchni biurowych.


Zobacz projekt

21 listopada 2021Brak komentarzy

H Hotel

Klient: Port Hotel / lokalizacja: Warszawa / pow. użytkowa: 3000m2

Architekci: Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny

Współpraca: Piotr Lasek

Opis: Projekt obejmuje budowę zwartego 5-kondygnacyjnego budynku. Część główna składa się z hotelu z częścią gastronomiczną oraz centrum konferencyjnego.

Ze względu na ograniczenia wynikające z warunków zabudowy i oświetlenia zdecydowaliśmy się podzielić kubaturę na dwie części. Na parterze i pierwszym piętrze znajdują się sale konferencyjne z restauracjami i pracowniami, a nad nimi pomieszczenia biurowe. Do części konferencyjnej i biurowej prowadzą niezależne wejścia.

W południowej części parteru znajduje się kawiarnia otwarta na teren ogrodu.

Po dobudowaniu głównego wejścia do budynku ostateczny kształt bardzo mocno przypominał literę H, symbol w kodzie urbanistycznym miasta, opisujący funkcję tego budynku H jako Hotelu. Bryła budynku jest jak litera H.


Zobacz projekt